Zo’n 87 procent van de zzp’ers heeft inmiddels geld opzij gelegd om omzetschokken op te vangen. Een jaar geleden was dat nog maar 68 procent.

Wel zijn de potjes klein: een kwart van de zzp’ers heeft een buffer van drie of minder maanden omzet; 31 procent heeft reserves om 3 tot 12 maanden door te komen.

Dat blijkt uit de nieuwe Zzp Barometer van Victor Mundi, een bedrijf dat zzp’ers ondersteunt bij hun bedrijfsvoering.

Volgens het onderzoek zijn de buffers kleiner dan een jaar geleden omdat zowel tarieven als aantal declarabele uren nog steeds onder druk staan. Freelancers bezuinigen daarom ook op bijvoorbeeld verzekeringen. Eén op de 11 zzp’ers geeft aan zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben opgezegd het afgelopen jaar.

ZZP’er heeft last van wanbetalers

Opdrachtgevers die laat of zelfs helemaal niet betalen, vormen een ander probleem. Gemiddeld blijkt 0,6 procent van de omzet bij zzp’ers uiteindeijk oninbaar. Victor Mundi schat dat Nederlandse zzp’ers jaarlijks in totaal zo’n 432 miljoen euro mislopen. Dat lijkt overigens een ruime schatting, gebaseerd op 800.000 freelancers die gemiddeld 90.000 euro zouden omzetten.

Overigens heeft slechts 52 procent van de zzp'ers zijn pensioen op orde.

Ander opmerkelijk feit uit het onderzoek is dat bijna 7 procent van de zzp'ers financieel onafhankelijk is, en dus voor de lol werkt. Een op de 7 freelancers wil overigens weer in loondienst, al of niet parttime. Ze kunnen het hoofd nu moeilijk boven water houden.

De dreigende, maar inmiddels geschrapte afschaffing van de zelfstandigenaftrek heeft zzp'ers pessimistischer gemaakt: zo'n 55 procent heeft vanwege het overheidsbeleid nu minder vertrouwen in de toekomst van het eigen bedrijf.

Lees ook:

ZZP'er durft eindelijke beetje meer te vragen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl